Retreat med mindfulness 28 - 30.8.2020 vid natursköna Merilä lägergård i Pörkenäs

Du är varmt välkommen på en mindfulnessbaserad veckoslutsretreat i en fantastisk natur med hav, sandstrand, klippor och öppen moskog.

En del av retreaten sker i tystnad, men ändå i en gemenskap. En oas i en stressad vardag. Tystnaden och stillheten erbjuder dig en möjlighet att komma hem till dig själv, en inre reflektion och förståelse. Träning i att vara mer närvarande i nuet minskar oro inför framtiden och ältande av det som ändå inte går att förända. En ökad medveten närvaro hjälper dig att se fler konstruktiva och kreativa möjligheter både på jobbet och på fritiden. Vi lär oss också att uppmärksamma och glädjas av de goda sakerna i livet. Hitta förståelse och trygghet i den du är, inte i det du presterar.

Vänlighet, acceptans och medvetenhet är bärande element som vi utforskar och möter i meditationer, enkla medvetna rörelser, mindfulla skogsvandringar och andra kravlösa övningar. Det finns också plats för diskussioner, t.ex. om förändringar i vardagen som viruset förorsakat och hur vi kan använda mindfulness för att ta hand om oss själva och andra på bästa möjliga sätt i virustillvaron. Ett ganska luftigt program erbjuds, man väljer själv om man deltar eller vill ha ännu mera egen tid att bara vara. Vi är mestadels utomhus, litet beroende på vädret. Inomhus är vi i stora lokaler, där vi kan hålla rekommenderade avstånd. Vi följer även i övrigt de säkerhetsrekommendationer som finns angående viruset. Det blir en liten grupp, ca 15 pers.

Inga förkunskaper behövs, alla kan vara med. Som medvetna rörelser använder vi bl.a. enkla kroppsrörelser från medicinsk qigong och enkla töjningar (yoga). Ingen erfarenhet av qigong behövs, rörelserna är verkligen lätta. Vi gör också upplevelsebaserade skogspromenader på stigar i en härligt fin natur i långsamt tempo. Retreaten inleds på fredagen kl 16 och avslutas på söndagen kl 16. I kursavgiften på 190 euro ingår vegetarisk mat, övernattning och allt program. Övernattning i stora rum, 1-2 pers/rum. Kursen genomförs som en arbiskurs, så anmäl dig till Jakobstads Arbis senast 5.8.

Jag är en erfaren och mångsidigt utbildad mindfulnessinstruktör, qigonginstruktör, öronakupunktör, lärare och pol.mag. Jag samarbetar med Mindfulnesscenter som är Sveriges ledande utbildningsföretag inom mindfulness. Jag blev tidigt i livet sjukpensionär pga kronisk fysisk och mental smärta. Under retreaten berättar jag bl.a. hur jag använt mindfulness för att, trots alla svårigheter och förändringar/förluster, kunna leva ett innehållsrikt och meningsfullt liv.

Citat från tidigare retreatdeltagare:
”Fint veckoslut med överraskande insikter!”
”Jättetrevligt upplägg. Nya insikter, härlig gemenskap, många skratt…”
”Gett mig nya upplevelser, erfarenheter och reflektioner. Skön stämning i gruppen, kravlös”
”Ovärderligt för mig med mindfulnessövningar.”
”…har delat med dig av din genuint fina personlighet, lugnet, eftertanken och all din visdom…”

Programmet utformas bl.a. beroende på väderlek. Här är ett exempel:

Fredag
16.00 Ankomst, presentation, info
17.00 Middag
18.00 Skogspromenad och medvetna rörelser (qigong)
20.00 Brasa med mindfulness, fri samvaro
Kvällsbit

Lördag
8.00 Morgonmål
9.00 Föreläsning, övningar och diskussion om mindfulness, måla (i tystnad)
11.30 Lunch (i tystnad)
12.30 Skogspromenad och medvetna rörelser (qigong), meditation, egen tid (i tystnad)
Kaffe (i tystnad)
15.30 Medvetna rörelser (töjningar), (i tystnad)
16.30 Middag (i tystnad)
17.30 Meditation, föreläsning, diskussion, egen tid
Bastu, bad, brasa
Kvällsbit

Söndag
8.00 Morgonmål (i tystnad)
9.00 Föreläsning, övningar och diskussion om mindfulness, egen tid (i tystnad)
11.00 Lunch (i tystnad)
12.00 Skogspromenad och medvetna rörelser (qigong), meditation, egen tid (i tystnad)
14.30 Kaffe
15.00 Diskussion och avslutning
16.00 Hemfärd