KURSER

Alla är hjärtligt välkomna till mina arbiskurser. Det går att komma med när som helst. Anmäl ditt intresse till arbis. Du är välkommen som du är, den enda egenskap som förväntas är ett öppet och vänligt sinne. I hybridkurserna kan du delta endera i gympasalen eller online hemifrån. Alla är välkomna att delta, från när eller fjärran.

När "coronadirektiv" så kräver, ordnas kurserna enbart online.

I Nykarleby Arbis kl. 18.00 – 19.30:
Onsdagar; Medicinsk qigong för nybörjare. En hybridkurs med enkla qigongövningar för livskraft, läkedom och harmoni.
Torsdagar; Medicinsk qigong, fortsättningskurs. En hybridkurs med både nya och välbekanta qigongövningar.
Söndagar; Töj & böj med Staffan. En hybridkurs med lågintensiva töjningar, rörlighetsövningar och avslappning.

 

Ifall det finns intresse kan jag ordna kurs i Här och nu. En onlinekurs där vi i teori, praktik och diskussioner övar upp förmågan att vara närvarande, leva här och nu, att fånga dagen. Träning för kropp och sinne.

Mitt specialintresse är "mindfulnessbaserad smärtreducering", alltså hur man i vardagen och genom speciella övningar kan använda mindfulness för att på egen hand minska det lidande som förorsakas av kronisk eller långvarig fysisk eller psykisk smärta.

Enskilda träffar, specialsydda kurser eller enskilda föreläsningar eller workshops kan också ordnas, online eller fysiskt.

Är du intresserad av att lära dig qigongserien 5zang? Hör av dig! 

 

 

5zang

Rörelseserien 5zang är en urgammal, tretusenårig skatt, som bygger på Traditionell Kinesisk Medicin, alltså "medicinsk" qigong. Serien används för att reglera kroppens energiflöden, de viktiga inre organens funktioner, rygg och nervsystem. Serien balanserar kropp och sinne och är därför bra vid stress. Det finns många legender om seriens kraftfulla effekter. Serien består av olika delar som sammanfogas till en mjuk, harmonisk enhet: lilla kretsloppet, levern, hjärtat, mjälten, lungorna, njurarna, ryggmärgen och skyddet. Serien är fysiskt mycket lätt, vilket gör att de flesta kan utföra den, trots diverse krämpor och begränsningar i rörlighet. Den lämpar sig mycket bra bl.a. för rehabilitering, förebyggande, immunförsvar och klarhet i tanke och intuition.

Under de otroliga tretusen år som man utövat serien, har den fått olika namn. Serien kallas även för "fem handflators rörelse" eller "sex hemliga ord" eller "den kosmiska dansen" eller "Dao Yin Shu". Serien är verkligen qigonghistoria.

Enligt legenden var det en militärläkare som grundade serien efter 30 års meditation i en grotta. Systemet har utvecklats och förvaltats av familjen Wu Lee och togs till Sverige av Master Marcus Bongart. I Österbotten går serien under namnet 5zang, vilket på ett bra sätt beskriver rörelsens nära och kompletta samband med de fem elementen (trä, eld, jord, metall och vatten) och fem organen (lever, hjärta, mjälte, lungor och njurar).

Jag är diplomerad 5zanginstruktör och har många års aktivt utövande av serien.

5zang, rörelserna

Här beskrivs rörelserna i 5 zang. Dessa videor om 5zang fungerar endast som stöd till dig som har gått eller går på mina 5zang-kurser. Det är inte avsikten att någon skall lära sig serien enbart med hjälp av dessa videor.

5zang, andningen

Här beskrivs andningen i 5zang.

5zang, flödet

Här beskrivs flödet i 5zang, tempot och hur hur de olika delarna i serien sammanförs till en jämn mjuk enhet.