Retreat med mindfulness 13 – 14.7.2019 vid natursköna Merilä lägergård i Pörkenäs

Du är varmt välkommen på en mindfulnessbaserad veckoslutsretreat i en fantastisk natur med hav, sandstrand och klippor. En stor del av retreaten sker i tystnad, men ändå i en gemenskap. En oas i en stressad vardag. Tystnaden och stillheten erbjuder dig en möjlighet att komma hem till dig själv, en inre reflektion, förståelse, finna balansen, låta den inre rösten komma till tals. Stilla flödet av grubblerier över det som redan har hänt och oro för vad som kanske kan hända. Vila i nuet. Hitta förståelse och trygghet i den du är, inte i det du presterar.

Vänlighet, acceptans och medvetenhet är bärande element som vi utforskar och möter i meditationer, enkla medvetna rörelser, mindfulla skogspromenader och andra kravlösa övningar. Det finns också plats för diskussioner. Program erbjuds, men man väljer själv om man deltar eller vill ha egen tid att bara vara. Retreaten ger dig kunskaper i mindfulness, som är ett bra verktyg för att hantera de svårigheter och förändringar som vi alla möter i det vardagliga livet. Mindfulness ger även ökad förmåga att uppleva, förstå och njuta av livet.

Inga förkunskaper behövs, alla kan vara med. Som medvetna rörelser använder vi bl.a. enkla kroppsrörelser från medicinsk qigong. Ingen erfarenhet av qigong behövs, rörelserna är verkligen lätta. Vi gör också upplevelsebaserade promenader i en fin natur. Retreaten inleds på lördagen kl. 10.00 och avslutas på söndagen kl 17. I priset 160 €/pers. ingår mat, övernattning i flerpersonersrum och allt program. Anmälan sker till Jakobstads Arbis senast 15.6. Rekommenderas att telefoner och datorer lämnas hemma.

Staffan är en erfaren och mångsidigt utbildad mindfulnessinstruktör (steg 2) och samarbetar med Mindfulnesscenter som är Sveriges ledande utbildningsföretag inom mindfulness. Förutom steg 2 utbildningen, som är den mest omfattande mindfulnessutbildningen, har Staffan också påbyggnadsutbildningarna "mindfulness vid långvarig smärta och sjukdom", "mindfulness och medkänsla" och "mindfulness vid ångest och depression". Staffan är också en erfaren och mångsidigt utbildad qigonginstruktör och öronakupunktör. Staffan blev tidigt i livet sjukpensionär pga kronisk fysisk och mental smärta. Under retreaten berättar Staffan hur han använt mindfulness för att, trots alla svårigheter och förändringar/förluster, kunna leva ett innehållsrikt och meningsfullt liv.

Programmet utformas bl.a. beroende på väderlek. Här är ett exempel:

lördag 13.7
10.00  Presentation, föreläsning om mindfulness, meditation
11.30  Lunch
12.30  Upplevelsebaserad skogsvandring längs vandringsleden, medvetna rörelser, alternativt egen aktivitet (i tystnad)
14.30  Kaffe m.m. (i tystnad)
15.00  Meditation, medvetna rörelser, målande m.m. (i tystnad)
17.00  Middag (i tystnad)
18.00  Medvetna, lätta töjningar (i tystnad)
18.30  Bastu, havsbad, diskussioner, musik, poesi… Egen tid. Plats för deltagarnas ev. egna programpunkter
            Kvällsbit


söndag 14.7
8.00   Morgonmål (i tystnad)
9.00   Föreläsning och diskussion om mindfulness. Mindfulnessövningar. Meditation. Egen tid.
11.30  Lunch (i tystnad)
12.30  Upplevelsebaserad skogsvandring, medvetna rörelser, alternativt målande eller egen aktivitet (i tystnad)
14.30  Kaffe m.m. (i tystnad)
15.00  Meditation, medvetna rörelser, diskussion, avslutning
17.00  Middag
            Hemfärd